+36 1 999 6900

Nemrég meghívást kaptam az IVSZ Smart konferenciájára, ahol egy kerekasztal beszélgetésen a fenntartható, zöld IT témájában merültünk el. A rendezvény számos előadással és panelbeszélgetéssel csábította a hallgatóságot, ahol a fenntarthatóság mellett az AI, vállalati digitalizáció, kibervédelem, adatkezelés és startupok világa is terítékre került.

Kórász Tamás (KPMG), Nagy Endre (NISZ Zrt.), Feldmájer Benjamin (Schneider Electric), Czuczumanov Valentin (99999 Informatika)

Beszélgetésünk során azt feszegettük, vajon zöldebb lenne-e a világ, ha egyáltalán nem lennének adatközpontok. Egyetértettünk abban, hogy a digitalizáció és az IT annyira megkönnyítette és felgyorsította az élet számos területét, hogy enélkül sok mindent egyszerűen nem lehetne megvalósítani, vagy lényegesen nagyobb energiaigényű lenne. Ugyanakkor, ha már szükség van adatközpontokra, fontos, hogy hogyan építjük és üzemeltetjük azokat. A világ energiafogyasztásának egyre jelentősebb részét teszik ki az adatközpontok, így azok energiahatékonysága és “zöldítése” egyre fontosabb kérdéssé válik. Szerencsére a gyártók is egyre inkább ezen dolgoznak, hogy gyorsabb, ugyanakkor környezettudatosabb megoldásokat kínáljanak.

Mint Cloud és AI üzletágvezető, én a felhőszolgáltatások zöld lehetőségeiről beszéltem. A felhőszolgáltatások előnye, hogy több felhasználó osztozik azon, így erőforrásokat tekintve optimálisabban és környezetkímélőbben használhatók, mint ha mindenki saját adatközpontot üzemeltetne. A nagy felhőszolgáltatók árazási stratégiái azonban bonyolultak, ami nehezebben tervezhetővé és gyakran drágábbá is teszi az informatikát a vállalatok számára.

Czuczumanov Valentin, Cloud és AI üzletágvezető

Szerencsére vannak olyan kisebb, helyi szolgáltatók által létrehozott felhőmegoldások is, mint például a 99999 SkyBlocks szolgáltatása, amely egy egyszerűbb IaaS (infrastruktúra szolgáltatás) modellen alapul. A mi felhőszolgáltatásunk az energiatudatosság és a zöld IT szempontjait is szem előtt tartva lett megtervezve. Teljes mértékben szoftveresen definiált komponensekből építkezünk, ami lehetővé teszi, hogy kevesebb fizikai hardver felhasználásával is magas szintű vállalati IT képességeket és biztonsági funkciókat nyújtsunk ügyfeleinknek. Az építőköveink a VMware SDDC elemei. Szoftveresen definiált tárolónk SSD-ből és NVMe cache rétegből áll, amely nem csak nagy IO sebességet, hanem kiváló válaszidőt is biztosít a rendszer számára.

Mivel a VMware technológiáját választottuk, így a már VMware-ben futó virtuális gépek módosítás nélkül, könnyedén tehetőek át hozzánk. Azok, akik nem VMware környezetben működnek, sem kell, hogy aggódjanak, hiszen tapasztalt kollégáink bármilyen platformról segítenek a konverzióval a felhőnkbe költözés során. Helyi szolgáltatóként mi könnyen átlátható és kiszámítható árakkal dolgozunk, és a nagy felhőszolgáltatókkal ellentétben nem számolunk föl extra költségeket a hálózati forgalomért, így a felhőnkbe be- és abból kiköltözni is egyszerű és ingyenes. Mindez remek lehetőséget kínál bárkinek Magyarországon, hogy egy hazai adatközpontban, az alkalmazás logikájának különösebb változtatása nélkül, kiszámítható és rejtett költségek nélkül élvezhesse a felhő előnyeit és abban a tudatban lehessen, hogy az IT környezete egy picit zöldebb is, mintha saját adatközpontot épített volna.

Visszatérve a beszélgetésre, örültem a meghívásnak és jó volt hallani szakmatársaim gondolatait és elképzeléseit a témával kapcsolatban. 

Szívesen hallanám a Te véleményedet is a Zöld IT-ról vagy a SkyBlocks
felhőszolgáltatásáról. Van kérdésed vagy gondolatod ebben a témában?
Oszd meg velünk!

Szerzőnk:
Picture of Czuczumanov Valentin
Czuczumanov Valentin

Cloud és AI üzletágvezető

Legújabb blogjaink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük